Як самостійно заточити ніж до гостроти бритв

Будівельний портал » Як самостійно заточити ніж до гостроти бритв

 

За допомогою ножа ми готуємо їжу, нарізаємо продукти та виконуємо інші роботи з господарства. Тому дуже важливо, щоб лезо ножа завжди залишалося гострим. Теоретично, у заточенні ножів немає нічого складного, але на практиці виявляється, що добре наточити лезо виходить далеко не у кожного. Щоб мати уявлення про те, чим точити ножі і як це правильно робити, радимо прочитати нашу статтю.

Зміст

  • Основні види ножів
  • Інструменти для заточування
  • Оселок (точильний брусок)
  • Механічна точила
  • Електрична точила
  • Мусат
  • Стругачка «Lansky»
  • Верстати для заточування та шліфування
  • Самостійне заточення лез
  • Заточування ножа за допомогою оселі
  • Заточування мисливського ножа на точилці «Lansky»
  • Заточення ножиць
  • Заточування лез рубанка та стамески
  • Поради для швидкого заточування леза підручними засобами
  • Камінь
  • Другий ніж
  • Скляні предмети
  • Шкіряний ремінь

Основні види ножів

Перш ніж розпочинати заточування ножа, необхідно з’ясувати, з якого матеріалу він виготовлений. Ножі буваю кількох видів:

  • Ножі з вуглецевої сталі – найдоступніші за ціною, виготовлені зі сплаву заліза та вуглецю, легко загострюються і залишаються гострими. З недоліків можна відзначити, – окислення леза ножа від взаємодії з їжею або кислим середовищем, тому на ножі з’являються іржа і плями, а продукти набувають металевого присмаку. Згодом, після утворення на лезі нальоту, окиснення припиняється.

  • Ножі з низьковуглецевої нержавіючої сталі – виготовляються із сплаву заліза, хрому, вуглецю та у деяких випадках нікелю або молібдену. Ножі з нержавіючої сталі поступаються в твердості вуглецевої сталі, тому вони швидко тупляться і вимагають регулярного заточування. До переваг можна віднести – стійкість до корозії.

  • Ножі з високовуглецевої нержавіючої сталі – вищий клас ножів, з підвищеним вмістом вуглецю та добавками кобальту або ванадію. За рахунок якіснішого сплаву, даний вид ножів не вимагає частих заточок і не схильний до корозії.

  • Ножі з дамаської сталі – переважно виготовляються як холодна зброя, але бувають і кухонні варіанти. Ніж із дамаської сталі це багатошарове лезо з різних сплавів високої якості. До недоліків можна зарахувати високу вартість ножів.

  • Ножі з кераміки – набули популярності через свою гостроту та здатність тривалий час не тупитися. Але крім переваг, керамічні ножі мають істотний мінус, який полягає в їх крихкості при падінні з висоти і слабкої стійкості на злам.

Інструменти для заточування

Оселок (точильний брусок)

Точильні бруски випускаються з різною кількістю абразивних зерен на квадратний міліметр. Тому для грубого заточування та фінішного шліфування потрібно застосовувати бруски з мінімальним та максимальним вмістом абразиву. У селах іноземного виробництва інформація про кількість абразивних зерен знаходиться на їх маркуванні. Точильні бруски вітчизняного виробництва доводиться вибирати «на око» або запитувати у продавця, який застосовувати селище для первинного, а який для фінішного заточення.

Механічна точила

Механічні точила використовуються в основному для заточування кухонних ножів. Процес заточування хоч і відбувається швидко, але якість залишає бажати кращого. З цієї причини для мисливських і спортивних ножів рекомендується використовувати інші способи заточування.

Електрична точила

Сучасні моделі електричних точилок, дозволяють досягти високої якості заточування, за рахунок вбудованої функції, автоматичного визначення кута нахилу леза. Електрична точила відмінно підходить як для побутового використання, так і для заточування ножів в організаціях громадського харчування. Модельний ряд електричних точилок представлений в широкому асортименті, тому ціна може бути різною, але якщо ви хочете, щоб ваші ножі завжди залишалися гострими, то купуйте більш «просунуті» та дорогі моделі.

Мусат

Мусат – призначений підтримки гостроти кромки ножа. За формою, мусат нагадує круглий напилок із ручкою. Мусати входять до наборів ножів, і багато господарів часто плутають їх з інструментом для повноцінного заточування леза. Зверніть увагу, що за допомогою мусату ви зможете підтримувати гостроту заточеного ножа, але якщо ніж остаточно затупився, заточити його мусатом не вдасться.

Стругачка «Lansky»

Ця точилка використовується для заточування маленьких та середніх за розміром ножів. Конструкція точилки, дозволяє робити заточування леза під вибраним вами кутом. Стругачка «Lansky» складається з стрижня зі знімним оселком і двох куточків з’єднаних один з одним. Куточки одночасно виконують функції лещат для ножа та шкали для вибору кута заточування. У комплект точилки також входять бруски різної зернистості з маркуванням ANSI.

Верстати для заточування та шліфування

Точильні верстати використовуються в основному на виробництві, для високоточного заточування лез валів, що обертаються. Крім високоточних верстатів, існують абразивні круги з електричним приводом і диски для шліфування, що обертаються. Заточення ножів на таких верстатах, повинно проводитися тільки досвідченим майстром, тому що через швидкість обертання кола або диска і високу температуру нагрівання, при будь-якому невдалому русі, лезо ножа неприйде.

Самостійне заточення лез

Заточування ножа за допомогою оселі

Заточення леза, вироблена точильним бруском, вважається найякіснішою, звичайно за умови, якщо її робив досвідчений майстер. Щоб наточити ніж про точильний брусок, зробіть наступне:

  1. Розташуйте ялинку з низьким вмістом абразивних зерен на нерухомій поверхні. Якщо брусок маленький, його можна затиснути у лещатах.
  2. Тримаючи ніж під кутом 20-25 градусів по відношенню до поверхні бруска, почніть рух ножа по осілку ріжучою кромкою вперед.
  3.  Переміщуйте лезо по бруску таким чином, щоб під час руху воно торкалося поверхні оселі, по всій своїй довжині.Під час руху намагайтеся зберігати той самий кут нахилу леза.
  4. Зробивши 2-3 рухи, переверніть ніж і повторіть процес заточування з іншого боку леза.
  5. Таким чином, чергуючи сторони, робіть заточування ножа, поки по краю леза не з’явиться край (задирок).
  6. Поміняйте брухт заточки на брусок для шліфування.
  7. Зробіть шліфування леза ножа, поки край не зникне.
  8. Перевірте гостроту ножа, розрізавши складену в кілька разів прядив’яну мотузку, або спробуйте розрізати аркуш паперу.

Заточування мисливського ножа на точилці «Lansky»

Мисливські ножі виготовляються з твердої сталі, тому їхнє початкове заточування вимагає точильні бруски з низьким вмістом абразивних зерен.

  • Затисніть ніж у лещатах точилки.
  • Встановіть на стрижень точильний брусок з низьким вмістом абразивних зерен.
  • Виберіть кут нахилу бруска (для мисливських ножів він зазвичай становить від 20 до 30 градусів).
  • Вставте стрижень у потрібний отвір.
  • Змастіть селище спеціальним маслом, що входить у набір точилки.
  • Почніть рух бруском вздовж леза ножа від основи до кінчика.
  • Переверніть точилку та повторіть процес, з іншого боку ножа.
  • Після утворення кромки, змініть брусок і зробіть остаточне шліфування.
  • Оскільки мисливські ножі в основному виготовляються з двостороннім лезом, то після завершення заточування з одного боку поміняйте положення ножа в лещатах і почніть процес заточування з іншого боку.
  • Закінчивши заточення, відполіруйте лезо ножа повстю.

Заточення ножиць

Заточування ножиць необхідно проводити на спеціальному верстаті. Заточення лез за допомогою підручних (наждакового паперу, краю склянки та ін.) може на якийсь час поліпшити гостроту ножиць, але ненадовго. Якщо у вас немає можливості наточити ножиці у професіонала, то можна спробувати зробити самостійне заточення про абразивний камінь. При заточенні потрібно дотримуватися кількох простих правил:

  • Камінь для заточування має бути дрібнозернистим.
  • Заточування леза проводиться по всій поверхні кромки одночасно.
  • Кут нахилу леза повинен співпадати із заводською кромкою.
  • Рух леза по каменю повинен робитися від гвинта до кінчика.
  • Точити ножиці потрібно в розібраному вигляді.

Виробляючи заточування ножиць, не поспішайте, терпіння у цій справі буде вашим союзником.

Заточування лез рубанка та стамески

Заточення леза рубанка та стамески, практично не відрізняються один від одного. Тому описаний нижче процес заточування застосовується до обох інструментів:

  • Встановіть стамеску на ялинку під кутом 30-40 градусів.
  • Утримуючи стамеску рукою, пальцями вільної руки притисніть фаску до оселі.
  • Почніть водити стамескою по точильному каменю, поки на гладкій стороні стамески не утворюється задирок.
  • Змініть селище на дрібнозернистий і зробіть остаточне шліфування стамески.
  • Перевірте гостроту леза стамески, знявши стружку з кута бруска.

Крім ручного заточення, стамеску можна заточити на верстаті з абразивним диском, що обертається:

  1. Увімкніть верстат і дайте диску набрати повну швидкість.
  2. Тримаючи стамеску двома руками, притуліть її фаску до точильного диска.
  3. Обов’язково дотримуйтесь кута нахилу стамески, інакше ви зіпсуєте лезо інструменту.
  4. Не тисніть на стамеску з великим зусиллям і не тримайте її занадто довго на диску, це призведе до перегріву металу та руйнування леза.
  5. Під час заточування змочуйте лезо водою.
  6. Остаточне шліфування леза стамески, краще проводити в ручну, за допомогою дрібнозернистого бруска або наждачного паперу.

Не забувайте, що при заточенні виробів на верстаті утворюється багато іскор і дрібних частинок, які можуть потрапити в очі, тому обов’язково працюйте в захисних окулярах. А щоб не пошкодити руки про диск, що обертається, одягайте рукавички.

Поради для швидкого заточування леза підручними засобами

Камінь

Швидко додати гостроту ножа в поході або на пікніку, можна за допомогою звичайного бруківки. Використовуйте будь-який камінь, що валяється на землі, замість точильного бруска і проведіть лезом ножа, по його поверхні. Бритовної гостроти ви не досягнете, але повернете ніж у робочий стан.

Другий ніж

Наточити два ножі відразу, без точильних каменів та пристосувань, цілком можливо. Для цього потрібно взяти в обидві руки по ножу та почати заточувати лезо одного ножа про лезо іншого. Після 5-10 хвилин такої роботи ножі стануть гострішими, ніж раніше.

Скляні предмети

Леза ножа можна злегка загострити на грубий край скляних або керамічних предметів. Наприклад, про денце келиха або край кахельної плитки. Головне, щоб поверхня була шорсткою.

Шкіряний ремінь

Ремінь зі шкіри більше підходить для фінішного доведення і надання лезу ножа гостроти готелю, ніж для грубого заточування. Але якщо під рукою крім ременя нічого немає, то можна спробувати нагострити ніж про нього. Для цього, ременю потрібно дати натяг і почати водити по ньому лезом, сильної гостроти ви може і не досягнете, але відполіруєте ніж до блиску.

Вам може сподобатися…